Slidr

Web-utvidelsen for deg som ikke ønsker å bli påvirket av nudgning når du handler på nett

Lengde 

12 uker

Rolle

Interaksjonsdesigner

Resultat

Rapport

Introduksjon

Prosjektets oppgave var å se på hverdagslige praksiser og forbedre deres bærekraft.

I en gruppe på 4 valgte vi å se på nettsider som solgte klær, der vi ønsket å fokusere på å minske bruken av "nudging". Resultatet ble en web-utvidelse, der man etter eget ønske kunne ta bort mer og mer av nudging.

I denne oversikten tar jeg kun med de delene jeg var med på og hadde ansvar for. 

Nederst kan du se den ferdige rapporten.

Bakgrunn for prosjektet

Jeg startet prosjektet med å gjennomføre sekundærforskning på det globale klesmarkedet og identifiserte fast fashion som en sentral utfordring for bærekraften. Deretter delte jeg denne problematikken inn i fire hovedkategorier: emballasje, frakt, retur og andre faktorer som plastforurensning, drift av store nettsider og farlige arbeidsforhold.

Metode

I prosjektet benyttet vi Double Diamond-modellen, en kjent designmetodikk bestående av fire faser:

Workshops

I begynnelsen av prosjektet hadde vi flere workshops der vi blant annet brukte MoSCoW metoden, tankekart og affinty mapping, for å få et overblikk av hva problemene med fast fashion er og hva vi ville sikte oss inn på.

MoSCoW

Tankekart

Affinity mapping

Brukergruppe og personas

Etter grundig research og etter at vi hadde bestemt oss for hvilken type løsning vi ønsket å utvikle, identifiserte vi målgruppen vår som unge voksne i alderen 25 til 34 år som handler på nett og bor i Norge. For å representere denne brukergruppen, utviklet jeg tre ulike personas som definerer brukerne.

Løsning

Løsningen, som vi sammen utarbeidet, ble en uavhengig nettleserutvidelse som gjør det mulig for brukeren å redusere kognitiv overbelastning og nudging ved å filtrere det bort. 

Når utvidelsen aktiveres, vil den foreta lokale endringer på e-forhandleres nettsider og fungere som et filter for å fjerne innhold som kan påvirke brukerens beslutningstaking, og dermed redusere sannsynligheten for overdreven handleatferd fra brukeren.

Tilbakemeldinger

Brukere

Vi gjennomførte tre dybdeintervjuer med unge voksne som handler på nett for å evaluere SLIDR. Brukerne opplevde verktøyet som intuitivt og brukervennlig, og satte pris på de nøytrale bildene som bidrar til å redusere overdreven kleskjøp og returneringer. For å forbedre opplevelsen foreslo de en enklere nedlastingsprosess og tilgjengeligheten av en gratisversjon for å øke bruken.

Interessenter

Jeg intervjuet Linn Solegaard, e-handelsleder hos Voice Norway AS, som var positiv til SLIDR og dets potensial for å fremme bærekraft ved å redusere overdreven shopping og retur, men påpekte at det kan utfordre salgsmål og påvirke markedsføringsbudsjettet. Solegaard understreket viktigheten av å balansere bærekraft med forretningsmål og anerkjente at ulike interessenter kan ha varierende meninger om løsningen.

Rapport

Hva jeg har lært

Gjennom dette prosjektet har jeg spesielt lært mye om samarbeid. Vi har arbeidet tett som gruppe, med ukentlige møter og workshops, veiledning fra faglærer, og fokus på kontinuerlig innsikt. Jeg har også fått erfaring med Double Diamond-modellen for å strukturere designprosessen fra problemidentifikasjon til løsning. 

I løpet av prosjektet har jeg lært å anvende ulike designmetoder som tankekart, MoSCoW-prioritering, affinity mapping, interessentkartlegging, konkurrentanalyse, samt utvikling av personas og scenarier. I tillegg har jeg utviklet ferdigheter i å gjennomføre dybdeintervjuer.